Over ons

In het kort

Ichoed Haboniem-Dror BeHolland is de meest dynamische jeugdbeweging van Nederland. Haboniem-Dror is een socialistisch-zionistische Joodse jeugdbeweging en is ontstaan uit de fusie tussen de jeugdbewegingen Haboniem (De Bouwers) en Dror (Vrijheid) in 1982. De Nederlandse afdeling is onderdeel van een wereldjeugdbeweging, waarvan het hoofdkantoor in Israël is gevestigd. Ons Moadon (clubhuis) en ons Misrad (kantoor) zijn te vinden in Amsterdam, maar de activiteiten zijn gericht op heel Nederland.

Met een grote groep vrijwilligers organiseren wij activiteiten voor Joodse jeugd van 7 tot 17 jaar oud. Chanichiem (de kinderen) worden ingedeeld in kvoetzot (groepen) met leeftijdsgenoten en krijgen leuke en leerzame programma’s, zoals spelletjes en discussies. Haboniem is niet aangesloten bij een bepaalde gemeente en daardoor zijn zowel leden van de orthodoxe als liberale joodse gemeenten welkom bij Haboniem-Dror. Onze begeleiders (madrichiem) zijn tussen de 18 en 25 jaar oud en hebben zelf ook als chanichiem bij ons gezeten.

Jaarlijks organiseren wij vele activiteiten, waaronder een Zomermachanee van tien dagen, een Wintermachanee van 7 dagen en vier weekenden. Voor oudere chanichiem en madrichiem organiseren wij ook seminaria en reizen naar Israël.

Download voor meer informatie onze informatiefolder!

Geschiedenis

Voor de Tweede Wereldoorlog was in Nederland de Joodse Jeugdfederatie actief. De Joodse Jeugdfederatie bracht Joodse jongeren uit het hele land bij elkaar en steunde de ontwikkeling van een Joods thuisland in Palestina. Gedurende de oorlog viel de federatie echter uit elkaar. Toen de Holocaust voorbij was en de Joodse Jeugdfederatie was verdwenen, kwamen overlevenden en oud-leden van de federatie in aanraking met jongeren van het in 1929 opgerichte Haboniem, in Engeland. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van Haboniem BeHolland in 1950 (en internationale erkenning in 1951). In 1958 fuseerde Haboniem met de kibboetsbeweging Kibboets Meyuchad en in 1980 met de in 1915 opgerichte Oost-Europese jeugdbeweging Dror. Het hoofdkantoor van Ichoed Haboniem-Dror bevindt zich in Tel Aviv.

Top