🌟
Hét hoogtepunt van Haboniem voor chanichiem
📅
Jaarlijkse reis van ±28 dagen
5️⃣
Voor JK5

🇳🇱🇮🇱
Onder leiding van twee Nederlandse madrichiem en een Israëlische reisleider

Data Israëlreis 2024

Vertrek: 22 juli 2024
Terugkomst: 15 augustus 2024

Aanmelding voorbereidingsweekend

Step 1 of 2
Voor en achternaam
GEBRUIK HIERBIJ DIT SJABLOON. (Download start direct)
Israëlreiscoördinator

Voor aanmelding en vragen kan je contact opnemen met Yaniv Soesan.

Hoe zit de Israëlreis in elkaar?

Deelname aan de Israëlreis bestaat uit de volgende elementen:

📝
Deelname activiteiten JK5 en aanmelding
🔨
Voorbereidings
weekenden
🎒
Klaarmaken voor vertrek
✈️
Op reis!
🚀
Reflectie en door naar JK6

Deelname activiteiten JK5 en aanmelding

Deelname activiteiten

Om iedereen voldoende voor te bereiden voor de reis zijn alle activiteiten na het Wintermachanee verplicht voor JK5.
Als je wilt aansluiten in JK5 kan dat tot aan het Wintermachanee. Als je hier vragen over hebt kun je mailen naar israëlreis@haboniem.nl.

Aanmelding

Met alle chanichiem uit JK5 wordt in het begin van het bewegingsjaar (augustus-september) contact opgenomen of zij mee willen gaan met de Israëlreis. Zij ontvangen dan ook het aanmeldingsformulier. Heb je het formulier nog niet? Mail dan naar israëlreis@haboniem.nl.

Kosten

De kosten van de Israëlreis worden t.z.t. gecommuniceerd met de ouders.

Geld mag voor onze chanichiem geen reden zijn om niet te kunnen deelnemen aan de Israëlreis. Mocht je in aanmerking willen komen voor een financiële regeling, dan kunnen ouders/verzorgers contact opnemen met onze penningmeester, Daniel Stuiver, via penningmeester@haboniem.nl

Voorbereidingsweekenden

Eerste voorbereidingsweekend

Ter voorbereiding op de Israëlreis vinden er twee voorbereidingsweekenden plaats. De voorbereidingsweekenden hebben als doel om een hechte groep te creëren. Tijdens deze weekenden worden teambuildingactiviteiten gedaan, (omgangs)afspraken gemaakt voor tijdens de reis en leert de groep kinderen hun madrichiem (beter) kennen.

Tweede voorbereidingsweekend

Aan het einde van het tweede voorbereidingsweekend vind een voorlichting plaats voor ouders. Hierin krijgen de kinderen en de ouders een presentatie over het programma en uitleg over alle logistiek. Er is hier ook tijd om vragen te stellen.

Klaarmaken voor vertrek

Haboniem regelt het gehele programma. Het enige wat je nu hoeft te doen is het inpakken van je koffer! Je ontvangt de paklijst bij het tweede voorbereidingsweekend. Tot op het vliegveld!

☀️🕶
Zomerse outfit
🥾👙
Hike en zwemspullen
👔
Nette kleding
💤🚾
Beddengoed en toiletartikelen

Het is ook leuk om Hebreeuws te oefenen zodat je het tijdens de reis al een beetje kan gebruiken!

Op reis!

Tijdens deze reis leren de chanichiem over de Israëlische maatschappij, bezoeken ze de toeristische trekpleisters en maken ze kennis met de vele verschillende kanten van de Israëlische maatschappij en wordt een begin gemaakt aan de opleiding tot madrichiem (leiders) van Haboniem. De focus van de reis ligt op de inhoud, maar er is natuurlijk genoeg tijd om te ontspannen en te genieten van het al het moois dat Israël te bieden heeft.

De reis is elk jaar een beetje anders. Daarom staan er in onderstaande secties telkens twee verslagen.

Jeruzalem

Verslag Israëlreismadrichiem 2016

In Jeruzalem begonnen we met de geschiedenis van de oude stad (City of David) waarna we in de dagen daarna verder in de tijd gingen via Yad Vashem en Har Herzl en eindigden bij een tour over de splitsing tussen Oost– en West-Jeruzalem. Ook een gesprek in de Knesset met Michal Biran (politicus van Avoda) kon daarbij niet ontbreken. We probeerden ons niet alleen te focussen op het Joodse Jeruzalem, en zijn daarom ook langs de Heilige Grafkerk gegaan en naar enkele plaatsen die voor de Islam belangrijk zijn.

We hebben via wat marktjes op zijn Israëlisch leren onderhandelen, en zijn met veel jeugdgroepen uit andere landen in contact gekomen doordat we sliepen in Kiryat Moriah en door het bezoek aan onze leeftijdsgenoten bij HaNoar HaOved VeHaLomed.

Verslag chaniech Yaïr, 2018

In de zomer van 2018 had ik de eer om mee te mogen gaan met de Israëlreis van Haboniem-Dror beHolland. We begonnen de reis meteen in Jeruzalem waar we een mooie hike maakten langs de heuvels van Jeruzalem en een bezoek brachten aan de Kotel, de oude stad, de watertunnels en de Heilige Grafkerk. Het was voor ons heel speciaal om het centrum van het joodse geloof te beleven.

Ook brachten we een bezoek aan het Israel Museum, waar we de Dode Zee rollen hebben bekeken, deze zijn bijzonder voor het joodse geloof omdat zij de claim bevestigen dat de joden al duizenden jaren in Israël hebben gewoond.

Tel Aviv

Verslag Israëlreismadrichiem 2016

In Tel Aviv hebben we Narine ontmoet, die een jaar in Nederland als Sjin-Sjin Haboniem heeft geholpen. Zij heeft ons een rondleiding gegeven in Tel Aviv met als hoogtepunt het Rabinplein. Daarnaast hebben we een bezoek gebracht aan de Onafhankelijkheidshal en de grootste luchtmachtbasis van Israël.

Verslag chaniech Yaïr, 2018

Gedurende ons verblijf in Tel Aviv kwam er een man spreken over tussenjaar programma’s in Israël waar sommigen van ons serieus over nadenken om te doen. Het indrukwekkendste in Tel Aviv was zonder twijfel de programma’s over Rabin en het bijbehorende museum. Het was voor ons allemaal een hele bijzondere ervaring en heeft een diepe indruk achtergelaten.

De dag daarna hadden we in mijn mening de leukste dag van die week, Yom Habonim. Daar konden we andere kinderen ontmoeten uit andere landen waar Haboniem actief is en. Het was voor ons allemaal een onvergetelijke dag.

Aftermovie Yom Haboniem 2018

Haifa, Galil en de Golan

Verslag Israëlreismadrichiem 2016

Onze reis in het noorden begon met de Yam le Yam. Door de hitte kregen we een aangepast schema waardoor we niet letterlijk van zee naar zee gingen, maar we de mooiste hikes in de breedte van Israël hebben gedaan, een drumworkshop kregen en hebben gekookt. Het noorden staat bekend om zijn groene bergen waar we dan ook op zijn gaan hiken, we hebben geabseild, en hebben een flinke waterhike gedaan waar we delen van hebben moeten zwemmen waarbij we onze tassen boven ons hoofd hebben moeten houden.

Verder hebben we de Bahai Gardens bezocht en hebben we een tour gekregen van een centrum wat de Arabische en Israëlische bevolking van Israël in contact met elkaar wilt laten komen. Verder hebben we weer veel andere groepen ontmoet; zo hebben we met andere Haboniem-groepen muziek gemaakt in een café, zijn we in een communa geweest van Zuid-Amerikanen en hebben we de Noord-Amerikaanse Haboniemgroep ontmoet.

Verslag chaniech Yaïr, 2018

Het volgende deel van onze reis vond plaats in het noorden van Israël bij de Golan hoogtes, waar we van het prachtige uitzicht konden genieten. In kibboets Hukkok (waar we sliepen), kwam ook de wereldmazkier van Haboniem langs. Yochai Wolfin kwam een heel inspirerend verhaal vertellen over hoe je een groep kan leiden en samen je idealen na kan leven.

Negev, Massada en Eilat

Verslag Israëlreismadrichiem 2016

Het zuiden begon met een seminar over het Arabisch-Israëlisch conflict. Het waren 2 pittige dagen, waarbij we de grenzen van Israël hebben opgezocht en hebben gepraat met een Israëlische Arabier. Hierna hebben we de woonplaats van onze Israëlische gids bezocht en zijn we gaan hiken in het zuiden, wat een stuk minder groen was, maar zijn charme had van de diepe valleien.

We zijn in Sderot geweest waar wij kennis hebben gemaakt met het leven van mensen die periodes hebben meegemaakt waarbij er 80 raketten per dag op hun stad werden geschoten. Hierbij kregen we een rondleiding in een indoor speeltuin die omringd was door bunkers.

Ook hebben we nog een beetje de toerist uitgehangen door de Massada met zonsopgang te beklimmen, in de Dode Zee te drijven en te slapen bij Bedoeïnen waarbij we op kamelen hebben  gereden.

Verslag chaniech Yaïr, 2018

De hieropvolgende week brachten wij door in het zuiden van Israël in de Negev en in Eilat. Daar maakten we kennis hoe Israël de woestijn heeft gecultiveerd en hoe Joodse fondsen zoals het JNF dat mogelijk maakten.

Verder bezochten we in het zuiden ook het plaatsje Sderot waar de mensen moeten leven onder constante dreiging van raketten uit Gaza, daar deden we vrijwilligerswerk in een binnenspeeltuin voor de plaatselijke kinderen.

Toch waren voor mij de dagen daarna de speciaalste van de reis. In deze dagen namen wij deel aan een coexistence seminar. We kregen veel lezingen van verschillende mensen over het conflict met de Palestijnen en mogelijke oplossingen. Voor ons was het spreken met een Arabisch-Israëlische vrouw en man het indrukwekkendste van de seminar. Het was voor ons een speciaal moment om de andere kant van het verhaal te horen en het zal ons een groot voordeel geven in de weg naar het madrichiemschap.

Terugkijkend op de reis hebben we nog nooit zoiets meegemaakt als dit. Je leerde de waardevolste levenslessen, je sprak de meest bijzondere personen en leerde Israël kennen zoals nooit tevoren. Ik heb het gevoel alsof deze reis mij gevormd heeft als persoon en mij een nog grotere zionist heeft gemaakt. Ik weet zeker dat ik later mijn chanichiem en kinderen zal vertellen wat voor een onvergetelijke reis dit was een het zal voor altijd bij mij in mijn hart zijn als de reis die mij heeft gevormd tot wie ik ooit zal zijn.

Aankomst op Schiphol

Reflectie en door naar JK6

Na de Israëlreis eindigt het proces niet. In het jaar erna kijk je tijdens de activiteiten van JK6 terug op je reis en bouw je door op de dingen die je hebt geleerd. Na JK6 kan je madriech worden.


Data Israëlreis 2024

Vertrek: 22 juli 2024
Terugkomst: 15 augustus 2024

Aanmelding voorbereidingsweekend

Step 1 of 2
Voor en achternaam
GEBRUIK HIERBIJ DIT SJABLOON. (Download start direct)
Israëlreiscoördinator

Voor aanmelding en vragen kan je contact opnemen met Yaniv Soesan.